Wykonanie
Pyszne
śledziki w pomidorowej zalewie, takiej ani za słodkiej, ani za kwaśnej - bo taką właśnie lubię najbardziej.Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania
śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb.
Składniki:800g
matiasów3
cebule200g
pieczarek4
ogórki konserwowełyżka
olejuZalewa:1 szkl.
wody1/4 szkl.
oleju2 łyżki
octu1 łyżka
cukru2 łyżki
ketchupu pikantnego
pieprzsól do smakuWykonanie:
Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru
soli) w wodzie lub
mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy posiekaną
cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone
pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki
ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. W wysokim słoiku układamy
śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa
śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście dni.