Wykonanie
Z każdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną
karkówkę. Z
grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie.Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam
pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy.
Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym
chlebem, ale, że u mnie obiad bez
ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z
ziemniakami :))Składniki:1,5kg
karkówkiprzyprawa do
karkówkimajeranekostra papryka2
cebulesuszone grzyby150g
pieczarekolejZalewa:3 łyżki
magi,3 łyżek
octu winnego,4 łyżki
koncentratu pomidorowego ,7-8 łyżek
wody (ja dodaję
wodę od moczenia
grzybów),2 łyżeczki
cukru1 łyżka pikantnego
ketchupuWykonanie:
Suszone grzyby namoczyć.
Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki.
Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać
przyprawami i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w
mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron.
Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki
surowej cebuli,
suszone grzyby i plasterki
pieczarek.
Warstwy układać do wyczerpania składników.Następnie zalać wszystko zalewą.Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni.Efekt końcowy - z dodatkiem
ziemniaków:
i wersja z
makaronem :))