Wykonanie
Nie zawsze pizza musi być na
drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście.Spód jest cienki, lekko chrupiący i z dużą ilością "góry" smakuje rewelacyjnie.
Składniki na ciasto:400 gram
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru150 gram
masła lub
margaryny2
jajkaSkładniki na nadzienie:
szynkaser żółtycebulapieczarkiolejpaprykakoncentrat pomidorowyoreganopieprz,
sólostra paprykaWykonanie:
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą. Do
mąki dodać pokrojone
masło (
margarynę). Posiekać wszystko nożem. Dodać
jajka i zagnieść jednolite ciasto.Wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę (ja miałam tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia. Na patelni podsmażamy
cebulę pokrojona w kostkę, następnie dorzucamy
pieczarki,
paprykę,
szynkę. całość przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano i
ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłozony na blachę spód smarujemy
koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy
startym serem, najlepiej takim, który się dobrze rozpływa. Pieczemy ok 20 minut w temp. 185st