ßßß
Propozycja bezmięsna, ale nie bez smaku. Lubię pieczarki a lekko słodkawa cebulka idealnie pasuje do tej kompozycji.Do ciasta:- 125g margaryny- 250g mąki- 50ml wody- jajko- szczypta soli
Zagnieć ciasto, umieść je w lodówce na pół godziny, następnie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i przenieś na natłuszczoną formę. Dociśnij do brzegów i usuń nadmiar ciasta. Zrób w cieście kilka dziurek widelcem, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp grochem lub specjalnymi kamieniami do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Następnie usuń papier z grochem i piecz aż ciasto nie będzie miękkie. Wyjmij z piekarnika.
Farsz:- 3 średnie cebule- paczka pieczarek- 100g żółtego sera- łyżki mąki- pół łyżeczki soli- dwie szczypty pieprzu- łyżeczka papryki
- pół łyżeczki cukru- olej do smażenia- ząbek czosnku- 1 jajko- 200g śmietany 30%
Usmaż cebulę z dodatkiem cukru i połowy soli, gdy będzie złotawa dodaj pieczarki, paprykę oraz szczyptę pieprzu . Smaż aż woda z pieczarek zupełnie wyparuje, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Zawartość patelni wyłóż na cieście. Jajka, śmietanę i mąkę wymieszaj z resztą soli i pieprzu, wylej na farsz. Po wierzchu posyp tartym serem. Quiche wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem aż ser się stopi i przyrumieni a masa jajeczna zrobi się sztywna. Wyjmij z piekarnika.Najbardziej smakował mi gdy postał kilka godzin, jednak można jeść od razu :)Smacznego!