Wykonanie
Zawsze na przełomie maja i czerwca dopada nas kapuściane szaleństwo :)Bo
kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej
porze roku...dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :)U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego
koperku...Pyyycha!Składniki :1 główka
młodej kapusty (ok.1 kg)3-4
ziemniaki2
marchewki1
pietruszka1
cebula20 dag
boczku wędzoneg0pęczek
koperkuliść laurowyziele angielskiebulion (ja miałam drobiowy)
sól,
pieprz do smakuWykonanie :
Kapustę szatkujemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę,
marchew i
pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy
bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną
kapustę, pokrojoną
marchewkę i
pietruszkę,
liść laurowy,
ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy
ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę
boczek lub 1
kiełbaskę oraz
cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego
koperku.