ßßß Cookit - przepis na BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK - WARIACJA NR 1

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK - WARIACJA NR 1

nazwa

Wykonanie

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :)
Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań.
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.
Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony.
Ja gotuję w następujący sposób:
Składniki:
1 młoda kapusta
2 laski chudej kiełbasy
200g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
olej do podsmażenia kiełbasy
koperek
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę.Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy a następnie przekładamy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :)
Bigos Anno Domini 2014:
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/06/bigos-z-modej-kapusty.html