Wykonanie
Lubię
buraki pod każdą postacią.Często robię zasmażane do obiadu albo
sałatkę z
buraczków i
cebulki.Świetnie pasuje szczególnie do
mięs i ciemnych
sosów: bitek, mielonych, gulaszu...Polecam gorąco!Składniki:6
buraczków średniej wielkości1
cebula (10 dag)4 łyżki
oliwy lub
oleju2 płaskie łyżki
cukru1 łyżeczka
soli¼ łyżeczki kwasku
cytrynowego lub
sok z cytryny do smaku
sól,
cukier,
pieprz do smakuWykonanie :
Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja korzystam z już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę
cebulę. Dajemy 1 płaską łyżeczkę
soli, 2 płaskie łyżki
cukru,
sok z cytryny lub kwasek
cytrynowy,
pieprz i
oliwę. Dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania wymienionymi
przyprawami.
Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę na zimno (podobnie jak zasmażane
buraczki) :))