ßßß Cookit - przepis na Teściowe buraczki na zimno

Teściowe buraczki na zimno

nazwa

Wykonanie

Buraki są jednym z moich ulubionych warzyw. Zawsze jadłam je zasmażane, gdyż takie robiła mi mama. Zaś od jakiegoś czasu udaje mi się zrobić wersję na zimno, którą z kolei robi teściowa. Są równie pyszne, jak te na ciepło. Polecam gorąco.
Składniki:
- 0,5 kg buraków,
- 1 mała cebula,
- ok. 1 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka oliwy,
- odrobina octu lub cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Obrane buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Następnie ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach i dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy z oliwą i przyprawami, z którymi nie przesadzamy. Ja zamiast octu daję sok z cytryny. Wtedy jest to delikatniejsze.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/05/tesciowe-buraczki-na-zimno.html