Wykonanie
Buraki są jednym z moich ulubionych warzyw. Zawsze
jadłam je zasmażane, gdyż takie robiła mi mama. Zaś od jakiegoś czasu udaje mi się zrobić wersję na zimno, którą z kolei robi teściowa. Są równie pyszne, jak te na ciepło. Polecam gorąco.Składniki:- 0,5 kg
buraków,- 1 mała
cebula,- ok. 1 łyżki
cukru,- 1 łyżeczka
oliwy,- odrobina
octu lub
cytryny,-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:Obrane
buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy. Następnie ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach i dodajemy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy z
oliwą i
przyprawami, z którymi nie przesadzamy. Ja zamiast
octu daję sok z cytryny. Wtedy jest to delikatniejsze.