Wykonanie
Zdecydowanie królowa wśród moich dziecinnych oraz współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy. U mojego
męża przyrządzało się ją inaczej - z
chrzanem lub
papryką. Ja nadal wolę jednak właśnie ten przepis.
Ilość zależy od porcji docelowej. Na 4 osoby robię zwykle z 1 kg
buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.1 kg
buraczków czerwonych1 duża
cebulasól,
pieprzok. 3-4 łyżki
oliwy3/4 łyżeczki
cukru1 łyżka
octu 10% lub sok z połowy
cytrynyBuraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z
wody - przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać
sól,
pieprz,
oliwę,
cukier i
ocet (lub
sok z cytryny) oraz drobno posiekaną
cebulę, wymieszać. Przełożyć do garnuszka, podsmażyć -
cebula zaparzy się wraz z
buraczkami i nada im specyficzny posmak.Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło.Jeśli nie przepadacie za
cebulą lub chcecie zrobić łagodne
buraczki, wystarczy
cebulę pominąć.