Wykonanie
Pizza z sosem
keczupowym jest daniem expresowym.W moim domu zawsze wykonywana w wersji: na bogato :)

Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki (500 ml)torebka
drożdży suszonychpół łyżeczki
soli2 łyżki
oliwyok. 200 ml ciepłej
wodySkładniki farszu:13 dag
pieczarekkilka plasterków
szynkiopakowanie
sera goudaSos do pizzy:150 ml
keczupu Kotlin (POST NIESPONSOROWANY)3 czubate łyżeczki
oreganoszczypta suszonej
bazylii4 ząbki
czosnkuPrzygotowanie ciasta:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
drożdże i całość mieszamy.Następnie dolewamy
oliwę i
wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto, które będzie tym lepsze, im dłużej będziemy je wyrabiać.Ciasto powinno przestać lepić nam się do rąk oraz być miękkie i sprężyste.Jeśli jest coś nie tak z konsystencją ciasta, dodajemy podczas wyrabiania trochę
wody lub
mąki.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.Miskę z
ciastem przykrywamy ściereczką, aby nie obsychało.W tym czasie przygotowujemy sos i składniki farszu.Wykonanie pizzy:W miseczce przygotowujemy sos:
czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
keczup,
oregano,
bazylię i całość mieszamy.
Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki.
Szynkę kroimy na mniejsze kawałki.Blachę do ciasta smarujemy niewielką ilością
oliwy (łyżeczka). Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny.Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę.Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy.Następnie rozkładamy
ser,
szynkę, a na końcu
pieczarki.Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).Smacznego :)Zachęcam do zapoznania się z innymi propozycjami pizzy na moim blogu - pizza .




