Wykonanie
Prawie każdy z nas lubi zjeść dobrą chińszczyznę. Często jednak wydaje się nam że przygotowanie chińskiego dania jest trudne i czasochłonne. Otóż...moi
drodzy....nie jest. Kuchnia chińska jest fenomenalna i warto spróbować samemu ją przyrządzić. To proste!
Kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym znamy wszyscy. Każdy jadł i każdy już wszystko o nim wie. Ale czy na pewno? Praca większości polega na otwarciu słoika. Proponuję jednak trochę się wysilić (naprawdę tylko trochę:)) i spróbować. Użyłam japońskiego
makaronu gryczanego-
soba ale chow mein także będzie dobry.
Składniki:ok 100 g
makaronu na osobę- u mnie gryczany
soba1
cebula2
piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i zamarynowane w dwóch łyżkach
sosu sojowego2
marchewki1
czerwona papryka- bez nasion-
paprykę pozbawiłam skóry- piekłam ją w piekarniku z funkcja grilla aż skórka się lekko przypiekła po wystudzeniu schodzi praktycznie sama100 g
pędów bambusa z puszki (waga po odsączeniu)
olej arachidowysos:125 ml
wody1 łyżka
mąki ryżowej (lub nieco więcej)4 łyżki
octu ryżowego3 łyżki
brązowego cukru2 łyżeczki ciemnego
sosu sojowego2 łyżeczki pasty pomidorowej2-3 ząbki
czosnkuplaster świeżego
imbirusólWykonanie:
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Marchewkę pokrój w słupki,
cebulę w półplasterki a
paprykę w kostkę- jeśli jej nie obierasz ze skory pokrój ją drobno. Przygotuj sos.
Wodę wymieszaj z
mąka. Pozostałe składniki wymieszaj w rondlu i doprowadź do wrzenia. Dodaj
mąkę i gotuj aż sos zgęstnieje. Odstaw. Rozgrzej patelnię i wlej
olej. Wrzuć
cebulę i smaż minutę ciągle mieszając. Dodaj
kurczaka smaż kolejna minutę. Dodaj
marchewkę,
paprykę i smaż ok 3 minuty. Gdy
mięso będzie wysmażone a warzywa lekko zmiękną dodaj
pędy bambusa i wlej sos i wymieszaj. Dodaj
makaron. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!