Wykonanie
Sajgonki, czyli krokiety wiosenne, to danie kuchni wietnamskiej. To moje pierwsze podejście do sajgonek i bardzo udane, wyszły smaczne i chrupiące. Do ich przygotowania użyłam gotowej chińskiej
mieszanki warzywnej, można oczywiście wszystko osobno przygotować.
SajgonkiSkładniki na 30 małych sajgonek30 płatów
papieru ryżowego1
pierś z kurczaka750g mieszanki chińskiej (
marchewka,
cebula,
kiełki fasoli Mung,
pędy bambusa,
grzyby Mun,
papryka)50g
makaronu z
fasoli Mung3 łyżki
sosu sojowego2 ząbki
czosnku2cm świeżego
imbirusól,
pieprz1
jajkoolej do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać 2 posiekane ząbki
czosnku i
sos sojowy, usmażyć na patelni. Dodać mieszankę chińską i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać starty świeży
imbir.
Makaron z
fasoli Mung przygotować według instrukcji na opakowaniu,
makaron pokroić na mniejsze części.
Kurczaka, warzywa i
makaron wymieszać, dosmakować
solą,
pieprzem i
sosem sojowym. Całość wystudzić, dodać surowe
jajko i wymieszać.Płaty
papieru ryżowego maczać przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, nakładać łyżkę farszu i zwijać w "krokieciki". Odstawić, aby
woda obciekła. Smażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron (u mnie ok. 1cm
oleju, nie muszą być smażone na głębokim
oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem
chilli.