Wykonanie
Kolejna wariacja mojego ulubionego chińczyka. Tym razem ze śeieżym
groszkiem przyniesionym wczoraj z działki - pycha!Składniki (na 2-3 porcje):1
cebula3
marchewki150 g świeżego
groszku1
pierś z kurczakapapryka słodka i ostra
kurkumaimbirłyżka
mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)1 łyżka
sosu sojowegosólsos (4 łyżki
octu ryżowego, 4 łyżki
wody, 5 łyżek
sosu sojowego, 4 czubate łyżki
brązowego cukru)
Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, zasypać
mąką i
przyprawami do smaku, podlać łyżkę
sosu sojowego, wymieszać i odstawić.
Cebulę pokroić w piórka,
marchewkę w niewielkie słupki. Rozgrzać odrobinę
oleju na dużej patelni, wrzucić
cebulę, po kilku minutach
marchewkę. Smażyć 6-7 minut, dodać
groszek, wymieszać i trzymać na patelni jeszcze przez 3 minuty. Następnie warzywa przesunąć na bok, a na środek patelni wrzucić
kurczaka i dokładnie obsmażyć. Całość wymieszać, wlać sos i mieszając smażyć jeszcze kilka minut, aż sos dokładnie pokryje warzywa.W międzyczasie przygotować
makaron chiński. Wyłożyć go na talerze, wrzucić zawartość patelni.Smacznego :)