Wykonanie
Czasami przychodzi taki moment, że
stoję przed lodówką i zastanawiam się co tu dziś ugotować. Z takich właśnie przemyśleń powstają najróżniejsze potrawy... Mam nadzieję, że ta się Wam spodoba.
Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka1 łyżka
sosu sojowego grzybowego1 łyżka
sosu sojowego jasnegoOczyszczoną pierś kroję w niewielkie i cienkie około 0 , 5 cm szerokości i 1 , 5 cm długości kawałki. Przekładam do miseczki, dodaję sosy, mieszam zawartość i odkładam do lodówki na czas przygotowania reszty.5
grzybków mun1 średnia
marchewka1/3 szk.
zielonego groszku5
suszonych pomidorów3 cm kawałek
imbiru1 duża lub 2 średnie
cebule1 duży lub 2 małe ząbki
czosnku1
papryczka chilli suszona lub świeża (jest ostrzejsza)około 5 łyżek
wody do podduszenia
olej do smażenia ze
suszonych pomidorów1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
kurkumyMakaron zalewam zimną
wodą i moczę około 10 min. Odcedzam i przelewam wrzątkiem następnie przepłukuję jeszcze zimną
wodą. Przecedzony kroję nożyczkami na około 5 cm kawałki.
Grzyby zalewam wrzątkiem i moczę 5 min. następnie kroję w kostkę.
Marchewkę obieram, kroję w słupki.
Pomidory, połowę
cebuli,
imbir,
chilli kroję w drobną kostkę, drugą połowę
cebuli w piórka. Do łyżeczki
octu dodaję
przyprawy, mieszam w garnuszku i odstawiam.
Rozgrzewam patelnię z łyżką
oleju dodaję
marchewkę podsmażam chwilkę i podlewam odrobią
wody tak by się poddusiła 5 min.(Uwaga! pryska!) Gdy
woda odparuje dolewam łyżkę
oleju dodaję kolejno
cebulę w piórka,
cebulę z
czosnkiem,
imbir chwilkę podsmażam. Dodaję
mięso na nie wylewam
ocet z
przyprawami mieszam by się nie przypaliło, można podlać łyżką
wody by troszkę poddusić.
Woda szybko odparuje i
mięso się przysmaży nabierze ładnego koloru wówczas dodaję
pomidory,
paprykę,
grzyby,
groszek i oczywiście
makaron. Mieszam to wszystko chwilę razem podsmażam i obiadek gotowy. Danie polałam po wierzchu łyżką
sosu sojowego.
Mąż był zachwycony ;)