Wykonanie
Tak, wszystko to prawda. UWIELBIAM to nasze, polskie chińskie żarcie! Od dawna i na zawsze. Z woka, z patelni, z
ryżem czy chińskim
makaronem - wszystko jedno. Byle z dobrze wymieszanym sosem i dużą ilością warzyw. Zawsze ogromna porcja. Jak mam kiepski humor - robię sobie taki obiad na szybko - zawsze pomaga :)Składniki na 1 dużą porcję:pojedyncza
pierś z kurczakaprzyprawa garam masala1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól1
marchewka1
por (biała część)1/2
czerwonej papryki1 nieduża
cebula1 ząbek
czosnkuolej do smażeniaSos (mmmmmm!):2 niepełne łyżki
octu ryżowego2 łyżki
wody3-4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
brązowego cukruWszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia się
cukru.
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać
przyprawą i odstawić na czas przygotowania reszty składników.
Marchewkę pokroić w słupki,
pora w cienkie paski (wzdłuż
pora).
Paprykę i
cebulę - w kostkę.
Czosnek pokroić z plasterki.Na patelni rozgrzać
olej,
kurczaka posypać
mąką ziemniaczaną, wymieszać. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa, smażyć kilka minut. Po tym czasie wyjąć je na talerz, wrzucić
kurczaka, obsmażyć na większym ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie wrzucić warzywa. Wlać sos i gotować danie aż sos zgęstnieje.Wyłożyć na talerz, dodać ryż/makaron. Zajadać. Ah, rozmarzyłam się, jutro znowu robię! :) No i ważne! Inspiracja !