Wykonanie
Smaczna odmiana tradycyjnych posiłków z nieco azjatycką nutką.Przepis znalazłam w "Tinie",zamieniłam jednak
wieprzowinę na
kurczaka.
ok.80 dkg
piersi z kurczaka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
papryki3 łyżki
sosu sojowego1
czerwona papryka1/2
pora1
cebula3 - 4 ząbki
czosnku100 ml
wody(może być
bulion)-użyłam
wody,by danie z
bulionem i
sosem sojowym nie było za słone
sól,
pieprzolej do smażenia
Kurczaka kroję w wąskie paski i posypuję
curry,
papryką,
mąką ziemniaczaną,dodaję
sos sojowy i całość mieszam.Na rozgrzanym
oleju obsmażam
kurczaka,gotowego zdejmuję na talerz.Na patelnie dolewam tłuszcz,w razie potrzeby i smażę posiekany
czosnek,
cebulę,dodaję
pora w półkrążki oraz
paprykę pokrojoną w paseczki.Gdy warzywa zmiękną dodaję podsmażonego
kurczaka,dolewam
wodę i duszę przez chwilę.Podaję z
makaronem do dań chińskich.Smacznego!!!