ßßß Cookit - przepis na Marynowany kurczak (kuchnia chiďż˝ska)

Marynowany kurczak (kuchnia chi�ska)

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze danie pochodzi z książki „Kuchnia chińska” wydawnictwa Astrum. Pierwotnie miały być to marynowane skrzydełka kurczaka, jednak niestety w pobliskim sklepie właśnie czekali na dostawę, a że robiłam się powoli głodna, to kupiłam pierś z kurczaka… i chyba lepiej, bo zawsze wygodniej jeść pierś z kurczaka, niż obgryzać skrzydełka. Myślę, że danie tylko zyskało na tej zamianie. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, rozgrzejcie zatem swojego woka*! :)
*Jeśli nie macie woka, to danie możecie z powodzeniem przygotować na dużej patelni. Przepis na 4 porcje.
Podaje przybliżone proporcje, choć ja dałam nieco więcej kurczaka i nieco mniej pędów bambusa…po prostu tyle ile akurat miałam.
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wytrawnego sherry (jeśli nie macie możecie zastąpić czerwonym winem)
2 łyżki jasnobrązowego cukru
1 łyżeczka obranego, startego świeżego korzenia imbiru
2 ząbki pokrojonego na drobno czosnku
4-6 zielonych cebulek (dałam 4 cebule dymki pokrojone razem ze szczypiorkiem)
2 łyżki oleju roślinnego
ok. 675g piersi z kurczaka lub skrzydełek
1 puszka/ słoik pędów bambusa (ok.225g)
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki wody
ryż lub makaron do podania (u mnie makaron soba)
W misce wymieszać: sos sojowy, sherry, cukier, imbir i czosnek oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszać i odstawić o lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzać olej w woku. Osuszone pędy bambusa smażyć , mieszając, przez około 2 minuty, po czym wyjąć z woka.
Do woka wrzucamy kurczaka (należy odcedzić z ewentualnie pozostałego płynu. Płyn zostawić na później). Smażymy aż będzie gotowy (jeśli przygotowujemy skrzydełka, to obsmażamy je przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy ogień i obsmażamy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Jeśli przygotowujemy pierś, to czas smażenia będzie krótszy. Czy kurczak jest usmażony sprawdzamy przepoławiając kawałek).
Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą oraz pozostałym płynem z marynowania kurczaka. Wlewamy całość do smażącego się kurczaka, dodać pędy bambusa i gotować aż sos zgęstnieje (ja dodałam nieco więcej wody podczas smażenia, by powstało więcej sosu). Podawać z ryżem lub makaronem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/05/Marynowany-kurczak-kuchnia-chinska.html