ßßß
Cookit - przepis na Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa.
Składniki
Ryż
Piersi z kurczaka
Oliwa z oliwek
Czosnek
Pędy bambusa
Pieczarki
Sos sojowy
Sos rybny
Cukier
Bulion
Woda
Mąka
Cebula
Dymka
Szczypiorek
Pieprz biały
Wykonanie
Jest to potrawa inspirowana kuchnią tajską. Polecam wszystkim, którzy szukają troszkę odmiany.450 gr.
ryżu
110 gr.
filetów z kurczaka
2 łyżki stołowe
oliwy
2 ząbki
czosnku
,50 gr.
pędów bambusa
50 gr.
pieczarek
1 łyżka stołowa
sosu sojowego
2 łyżki
sosu rybnego
1 łyżeczka
cukru
4 łyżki
bulionu
lub
wody
1 łyżka
mąki
rozmieszana z 2 łyżkami
wody
2
cebulki
dymki
(te od
szczypiorków
)Szczypta
białego pieprzu
Ugotować
ryż
. Na podgrzanym
oleju
podsmażyć lekko
czosnek
. Dodać pokrojony w cienkie paski
filet z kurczaka
i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać
pędy bambusa
i pokrojone w paski
pieczarki
. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno
sos sojowy
,
sos rybny
,
cukier
, oraz
bulion
lub
wodę
. Można jeszcze lekko podlać
wodą
gdyby potrawa robiła się zbyt sucha.Dodać
mąkę
rozmieszaną z
wodą
, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną
dymkę
i
pieprz
.Podawać z ugotowanym
ryżem
.
Źródło:
http://kulinarnarozmowa.blogspot.com/2013/09/kurczak-z-pieczarkami-i-pedami-bambusa.html
Przepisy powiązane
Marynowany kurczak (kuchnia chi�ska)
Marynowany kurczak (kuchnia chi�ska)
Marynowany kurczak (kuchnia chi�ska)
Marynowany kurczak (kuchnia chi�ska)
Marynowany kurczak (kuchnia chi�ska)
Składniki powiązane (0)