Wykonanie
Pyszna i aromatyczna zupa chińska z własoręcznierobionym
makaronem ryżowym1
pierś z kurczaka2 łyżeczki
sosu sojowego2 łyżeczki
oleju sezamowego1 łyżeczka
imbirupieprzsól1
marchewka1
cebula1 łyżka
pędów bambusagrzyby.. 4-50,5 l
bulionu1 łyżka
oleju1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki sosu
imbirowego z
soją na
makaron1 szkl
mąki ryżowejwodaprzygotować
makaron;
Mąkę przesypać do miski i po trochu dolewać
wodę , mieszać łyżką a
potem zgnieść w jednolite ciasto. Rozwałkować cienko i kroić na dowolne kluseczki .Ugotować we wrzątku.
Mąkę ryżową otrzymałam po zmieleniu
płatków ryżowych błyskawicznych .
Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, posypać
imbirem, polać
olejem sezamowym i
sosem sojowym , posypać
pieprzem..
Marchewkę pokroić w słupki,
cebulę w kosteczkę, Na łyżce
oleju przysmażyć
marchewkę z
cebulą, dodać
pędy bambusa, i zamarynowaną pierś, przysmażyć wszystko ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać
bulionem dodać
grzyby( ja dałam nasze polskie mrożone opieńki z braku
grzybów mun) i gotować ok 10 min. Na koniec dodać koncentrat i doprawić sosem
imbirowym z
soją , wymieszać, podawać z
makaronem ryżowym.