Wykonanie
Nigdy nie byłam i nie
będę znawczynią kuchni chińskiej, ale tak przygotowane
warzywa z woka, dziś w wersji z
kurczakiem (choć i same smakują wybornie), śmiało
mogę każdemu polecić.Składniki:
Marynata:· 2 łyżki
sosu sojowego ciemnego· 1/2 łyżeczki
oleju sezamowego· 2 krople sosu
chili ostrego· odrobina
pieprzu· odrobina
miodu· 1/2 łyżeczki
imbiruWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy.· jedna podwójna
pierś z kurczakaPierś kroimy w długie, cienkie paseczki, przekładamy do woreczka foliowego i zalewamy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.·
papryka czerwona·
papryka żółta·
papryka zielona·
cebula·
marchewka·
por· 2 garście namoczonych
grzybów mun· 2 garście
pędów bambusa z zalewy
wodnej· dwa
makarony chińskie (200 g)·
sól·
pieprz· sos
chili ostry i słodki· świeży
imbir· odrobina
oleju do smażenia·
natka pietruszki do posypania· 1-2 łyżki
sosu sojowego ciemnego
Papryki kroimy w dość cienkie paski.
Marchewkę kroimy w cienkie słupki,
cebulę w piórka,
pora w talarki.
Grzyby i
pędy bambusa kroimy w cienkie plasterki.
Makaron zalewamy gorącą
wodą na ok. 5 minut (aż zmięknie), po tym czasie
wodę odlewamy. Warzywa smażymy na odrobinie
oleju (najlepiej posłuży nam do tego wok) w następującej kolejności- najpierw wrzucamy
marchewkę,
cebulę i
pora. Po chwili smażenia dodajemy
paprykę, następnie
grzyby i
pędy bambusa. Kiedy warzywa już nieco zmiękną, przekładamy je na chwilę do miski. Na patelnię zaś wrzucamy zamarynowanego
kurczaka, podsmażamy. Ponownie dodajemy warzywa. Doprawiamy
solą,
pieprzem, sosami
chili,
sosem sojowym oraz świeżo startym
imbirem. Dodajemy
makaron. Mieszamy. Danie podajemy posypane drobno posiekaną
pietruszką. Smacznego!