Dzisiaj zrobiłam warzywny rosół na walkę z przeziębieniem.Na początku wiosny aż ciężko się nie rozchorować.Długie gotowanie zupy sprawia że cały smak przenika do wywaru.Można go wykorzystać do wszystkiego :) Jako baza innej zupy lub nawet do risotta.Do rozgrzania dodaję nawet trochę chilli!Witaminki rozpuszczają się w tłuszczach więc dodaj troszkę oleju.No i oczywiście wywary gotujemy od zimnej wody.Składniki:4 marchewki1/2 selera2 korzenie pietruszki1/4 kalarepyłodyżki pietruszki natki3 cebuleliście pora1 łyżka olejuopcjonalnie: chilli w proszku1 łyżeczka sosu sojowegosólpieprzmakaron do rosołunatka pietruszkiPrzygotowanie:2 cebule delikatnie opalić na kuchence.Warzywa obrać, zalać zimną wodą i gotować na najmniejszym płomieniu 3-4 godziny.I gotowe! Wyjąć warzywa, marchewki pokroić i wrzucić z powrotem do garnka.Serwować z makaronem i natką pietruszki.Smacznego i zdrowia!