Wykonanie
Tym razem na śniadanie coś specjalnego. Niepozorne ale sycące. Trochę słodkie, trochę kwaśne ale potrzebowałam właśnie takiego sobotniego śniadania po dość pracowitym piątkowym wieczorze kiedy to pomagałyśmy podczas przeprowadzki naszej przyjaciółki. Cóż przedłużyło się nam do późnej nocy.. jak to zwykle bywa ale było wyjątkowo wesoło:) A rankiem.. niestety odczułam brak snu.. Takie śniadanie zawsze stawia mnie na nogi. To naprawdę bardzo udane połączenie.
Składniki:100 g
ryżuok 0,5 l
mlekalaska wanilii2 łyżki
cukru trzcinowego (lub zwykłego)- lub więcej400 g
rabarbarucytrynapomarańczacukier trzcinowy dodawany do
rabarbaru- ok 3-4 łyżki w zależności od tego jak kwaśny jest
rabarbarWykonywanie:
Rabarbar umyj i obierz ze skóry. Pokrój go w kostkę i przełóż do żaroodpornego naczynia. Zasyp
cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz go ok 10 minut. Po wyjęciu go z piekarnika rozgnieć go widelcem.W czasie pieczenia
rabarbaru wrzuć
ryż do garnka i zalej połową
mleka.
Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wyjmij ziarenka. Przełóż do do garnka.
Laskę wanilii także wrzuć do
mleka. Gotuj całość dolewając stopniowo
mleko. Może się okazać że użyjesz go więcej. Dodaj
cukier do smaku. Gdy
rabarbar będzie gotowy wymieszaj go z
ryżem. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej
cukru.Smacznego!