Wykonanie
Taki
dżem pomarańczowy z delikatnym posmakiem skórki chciałam zrobić od dawna. Kiedy w ubiegłym roku przebywałam w Irlandii, nie miałam szczęścia pod względem kulinarnym. Na śniadanaia serwowano nam codziennie to samo i to by mi może niezbyt przeszkadzało natomiast to co leżało na
stole moim zdaniem nie nadawało się do jedzenia. Paczkowana
wędlina, sosy o dziwnym składzie albo przeterminowane, pachnące stęchlizną
płatki zmusiły mnie do tego, że wybrałam "najczystszą" formę jedzenia jaką były tosty z
dżemem. A
dżem był pyszny. Intensywnie
pomarańczowy z lekko gorzkim aromatem skórki, w dodatku niezbyt słodki, jak to się zazwyczaj zdarza w przypadku gotowych produktów. I ten, który wczoraj zrobiłam smakuje dokładnie tak samo.
ŹródłoSkładniki:6-7
pomarańczy500 g jasnego
cukru trzcinowego ( dałam mniej)skórka z 1
pomarańczasok z jednej
cytrynyPomarańcze filetować z białych osłonek i skórki. Pociąć na mniejsze kawałki, najlepiej zrobić to nad miską, żeby zebrać jak najwięcej soku, który będzie się wydzielał podczas tej czynności.
Pomarańcze wraz z
sokiem,
sokiem z cytryny i
skórką pomarańczową przełożyć do garnka, wstawić na niewielki ogień. Kiedy sok z kawałkami
pomarańczy się podgrzeje dodać
cukier. Mieszać aż się rozpuści. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Należy dosyć często sprawdzać konsystencję i mieszać żeby się nie przypaliło.Smacznego:)