Wykonanie
Dyni w tym roku ci u nas dostatek. Ba chyba nawet za dużo ;) Ale dzięki temu
mogę spróbować wszystkiego, czego tylko dusza zapragnie. Kiedy zobaczyłam u Viridianki ten dżemik (w oryginale przepis Stregi) wiedziałam, że go zrobię. Kocham
dynie, uwielbiam
pomarańcze a
imbir to najwspanialszy dodatek. Viri miała rację, roboty przy nim jest, ale warto, naprawdę warto.
Składniki:75 dag obranej dyni50 dag jasnego
cukru trzcinowego (
dżem jest bardzo słodki)sok z 1
cytryny3 niezbyt słodkie
pomarańczestarty
imbir z kawałka o długości 2 cm (dałam więcej)Wykonanie:
Dynię obrać i zagotować w
syropie składającym się z 1 szklanki
wody oraz
cukru podanego w przepisie, z którego odbieramy 2 łyżki. Gotujemy
dynię odkrytą, na wolnym ogniu. Obieramy
pomarańcze, pozbywając się białej części i pestek, jeśli to konieczne.
Skórke pomarańczową dokładnie oczyszczamy
ostrym nożem z białej, gorzkiej części i kroimy na paseczki. Zagotowujemy
syrop z pół szkalnki
wody i dwóch łyżek
cukru, do którego wrzucamy paseczki
skórki pomarańczowej. Kroimy oczyszczoną
pomarańczę na cząski dorzucamy do dyni. Teraz
owoce nam sie razem gotują, a skórka się dusi w
syropie. Po mniej więcej 15 minutach, rozdrabniamy
dynię i
pomarańczę blenderem lub innym narzędziem. Dorzucamy
skórkę pomarańczową, starty
imbir i
sok z cytryny. Gotujemy bez przykrycia aż będzie gęste.
Potem przelewamy do słoików, pasteryzujemy i mamy
słoneczny dżem na pochmurne dni.
/wydrukuj przepis/