Wykonanie
Ri sotto z
jeżynami,
wanilią i
płatkami migdałów to świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser. Jest alternatywą dla
ryżu z jabłkami, przygotowanie nie zabiera dużo czasu, pół godziny i gotowe. Można jeść na ciepło jak i na zimno. Przepis ten, a także inne wspaniałe przepisy znajdziecie w letnim numerze magazynu Food Culture, który współtworzę.
Składniki na dwie porcje:pół litra
mlekapół
laski wanilii70 g
ryżu do risotto1,5 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki
płatków migdałowych150 g świeżych
jeżynWlewamy do garnka
mleko, wrzucamy
wanilię i wsypujemy
ryż. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszamy ogień. Dorzucamy
cukier i gotujemy 18 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
ryż będzie miękki.
Migdały prażymy na patelni, do złotego koloru. Gdy
ryż będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wyciągamy
laskę wanilii, dodajemy połowę
jeżyn i mieszamy, risotto zmieni kolor na różowy. Podajemy ozdobione resztą
owoców i
migdałami. Smacznego!