ßßß Cookit - przepis na Risotto z jeżynami i wanilią.

Risotto z jeżynami i wanilią.

nazwa

Wykonanie

Ri sotto z jeżynami, wanilią i płatkami migdałów to świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser. Jest alternatywą dla ryżu z jabłkami, przygotowanie nie zabiera dużo czasu, pół godziny i gotowe. Można jeść na ciepło jak i na zimno. Przepis ten, a także inne wspaniałe przepisy znajdziecie w letnim numerze magazynu Food Culture, który współtworzę.
Składniki na dwie porcje:
pół litra mleka
pół laski wanilii
70 g ryżu do risotto
1,5 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki płatków migdałowych
150 g świeżych jeżyn
Wlewamy do garnka mleko, wrzucamy wanilię i wsypujemy ryż. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszamy ogień. Dorzucamy cukier i gotujemy 18 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki. Migdały prażymy na patelni, do złotego koloru. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, wyciągamy laskę wanilii, dodajemy połowę jeżyn i mieszamy, risotto zmieni kolor na różowy. Podajemy ozdobione resztą owoców i migdałami. Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/08/risotto-z-jezynami-i-wanilia.html