ßßß
Składniki:2 piersi z kurczaka6 ząbków czosnkukawałek imbiru (wielkości kciuka)1 łyżeczka garam masala1 łyżeczka płatków chilipół łyżeczki soli1/4 łyżeczki kurkumypół szklanki jogurtułyżka soku z cytrynyszczypta cukruolej do smażenia (użyłam kokosowego)pasta curry:1 duża cebula4 ząbki czosnku2 średnie pomidory obrane ze skórykawałek imbiru (jeden krążek)6 goździkówłyżeczka pieprzupół łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżeczki nasion kolendryziarenka z 3 nasion kardamonupół łyżeczki kminu4 łyżki płatków migdałowych4 łyżki orzechów nerkowcałyżeczka soli4 łyżki olejuWykonanie:Kurczaka pokrój na kawałki. Przełóż go do miski. Dodaj do niego pokrojony w drobną kostkę czosnek i imbir. Dosyp garam masala, chili, sól i kurkumę. Zalej jogurtem i dodaj cukier i cytrynę. Pozostaw kurczaka na co najmniej dwie godziny.Przygotuj pastę curry. Zmiksuj cebulę, czosnek, pomidory, migdały, orzechy i oliwę. Goździki, nasiona kolendry i kardamonu utłucz w moździerzu i dodaj do curry. Wsyp także pozostałe przyprawy i ponownie zmiksuj.Usmaż kurczaka a następnie dodaj do niego curry. Smaż chwilę mieszając.Ja podałam kurczaka z ryżem basmati.Smacznego!