ßßß
Składniki:Ciasto:200 g mąki80 g zimnego masła1 jajko3 łyżki cukruNadzienie:500 g dynisłodzone mleko skondensowane (użyłam mleka słodzonego w tubce -150 g można użyć mleka w puszcze)3 łyżki cukru brązowego (w ostateczności można użyć białego)2 jajkapół łyżeczki soliłyżeczka cynamonuszczypta gałki muszkatołowejpół łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki goździkównasiona z 3 ziaren kardamonuDo podania:śmietana kremówka lub gęsty jogurt greckiWykonanie:Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć szybko ciasto. Zwiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie wylep formę do tarty ciastem, ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 stopni przez ok.15 minut. W międzyczasie dynię pozbaw pestek i skóry. Pokrój ją na kawałki i podsmaż. Nie używałam oliwy ani oleju co jakiś czas podlewałam ją odrobiną wody. Gdy zmięknie rozgnieć ją widelcem. Możesz użyć miksera ja byłam trochę leniwa:) Dodaj mleko słodzone i wymieszaj. Wsyp cukier i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, cynamon, gałkę i imbir. Goździki i kardamon utłucz w moździerzu i dodaj do dyni. Wszystko wymieszaj. Nadzienie wylej na upieczony spód. Piecz 45- 50 minut w temp. 180 stopni do momentu gdy wbity w ciasto nóż będzie czysty.Podawaj z ubitą kremówka z odrobiną cukru pudru lub jeśli uważasz że słodkości już za dużo z jogurtem greckim.