Wykonanie
Jeżeli masz trochę dyni i zastanawiasz się co z niej zrobić lub który przepis wybrać, to jeśli
mogę coś zasugerować wybierz właśnie to ciasto. Aromatyczne, pełne przypraw, rozpływające się w ustach, z kleksem
śmietany jest po prostu przepyszne! Żadne ciasto czy muffiny z
dynią które zrobiłam nie były tak rewelacyjne jak to ciasto. A komentarz m. utwierdził mnie w przekonaniu, że nie tylko mnie smakowało "Muszę przyznać, że niezłe..Dawno nie jadłem tak dobrego ciasta i to z
dynią:)". Polecam bardzo!
Składniki:Ciasto:200 g
mąki80 g zimnego
masła1
jajko3 łyżki
cukruNadzienie:500 g dynisłodzone
mleko skondensowane (użyłam
mleka słodzonego w tubce -150 g można użyć
mleka w puszcze)3 łyżki
cukru brązowego (w ostateczności można użyć białego)2
jajkapół łyżeczki
soliłyżeczka
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejpół łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
goździkównasiona z 3 ziaren
kardamonuDo podania:
śmietana kremówka lub gęsty
jogurt greckiWykonanie:Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć szybko ciasto.
Zwiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie wylep formę do tarty
ciastem, ponakłuwaj widelcem i piecz w temp. 180 stopni przez ok.15 minut. W międzyczasie
dynię pozbaw pestek i skóry. Pokrój ją na kawałki i podsmaż. Nie używałam
oliwy ani
oleju co jakiś czas podlewałam ją odrobiną
wody. Gdy zmięknie rozgnieć ją widelcem. Możesz użyć miksera ja byłam trochę leniwa:) Dodaj
mleko słodzone i wymieszaj. Wsyp
cukier i wbij
jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj
sól,
cynamon, gałkę i
imbir.
Goździki i
kardamon utłucz w moździerzu i dodaj do dyni. Wszystko wymieszaj. Nadzienie wylej na upieczony spód. Piecz 45- 50 minut w temp. 180 stopni do momentu gdy wbity w ciasto nóż będzie czysty.Podawaj z ubitą kremówka z odrobiną
cukru pudru lub jeśli uważasz że słodkości już za dużo z
jogurtem greckim.