Wykonanie
Składniki:Ciasto:300 g
mąki2 łyżki
cukru¼ łyżeczki
soli113 g
masła – pokrojonego w kosteczkę1
żółtko z dużego
jajka1,5-2 łyżki zimnej
wodyWymieszać
mąkę,
cukier i
sól, dodać
masło i zagniatać aż składniki utworzą drobne grudki. Wmiseczce połączyć
żółtko z 1,5 łyżką
wody, wlać do ciasta i zagniatać, aż stanie się gładkie. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę
wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez ok. 1h w lodówceNadzienie:336 g puree z dyni¾ kubka
cukru (ok. 150 g)1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
cynamonu¾ łyżeczki startej gałki muszkatowejszczypta sproszkowanych
goździków¼ łyżeczki
soli3 duże
jajka, lekko roztrzepane40 g
śmietanki 30%Po schłodzeniu ciasta, blat obsypać
mąką i rozwałkować je na 35 cm okrąg. Włożyć ciasto do formy do tart, o średnicy ok. 30 cm .Włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut.Rozgrzać piekarnik do 190 ºC .Nakłuć widelcem spód ciasta w kilku miejscach, położyć na niego folię aluminiową lub papier do pieczenia, a następnie wysypać na to suszoną
fasolę ,jeżeli nie macie
fasoli należy ciasto bardziej ponakłuwać widelcem.Piec ok. 15 minut, dopóki brzegi się lekko nie zezłocą. Następnie usunąć
fasolę i sreberko/papier i piec dalej, dopóki ciasto nie zezłoci się na całej powierzchni (zajmie to ok. 15 minut). Po wyjęciu
spodu z piekarnika, schłodzić całkowicie w formie. Piekarnik zostawić włączony.Wykonać nadzienie. Ubić trzepaczką
dynię,
cukier,
sól i
przyprawy w dużej misce. Dodać
jajka, następnie
śmietankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.Masę wylać na schłodzony spód i piec dopóki się nie zetnie, zajmie to ok.40-45 minut. Jeśli krawędzie ciasta będą się brązowić zbyt szybko, przykryć ciasto sreberkiem/papierem. Po wyjęciu studzić ok. 2 godziny ./źródło Lisia Kawiarenka-blog kulinarny/http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2013/09/pumpkin-pie.html
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: