Wykonanie
Bardzo udane, klasyczne, amerykańskie ciasto
dyniowe. Na cudownym, kruchym spodzie, który ani trochę nie namaka od masy dyniowej (gwarantuję!). Z tego względu polecam go jako bazę do wszelkich tart. Miałam lekkie obawy o to, czy masa wyjdzie, chyba trafiłam na kiepską odmianę dyni i moje puree było bardzo wodniste. Ale i tu przekonałam się o tym, że przepis jest bardzo dopracowany- nadzienie wyszło idealnie, pomimo mojego kiepskiego puree. Polecam Wam serdecznie na sezon
dyniowy :)!Składniki:Ciasto:300 g
mąki2 łyżki
cukru¼ łyżeczki
soli113 g
masła – pokrojonego w kosteczkę1
żółtko z dużego
jajka1,5-2 łyżki zimnej
wody1 łyżka ziarenek
anyżu (ja nie dodawałam)Wymieszać
mąkę,
cukier i
sól, następnie dodać
masło i zagniatać (lub ucierać mikserem), aż składniki utworzą drobne grudki. Osobno w miseczce połączyć
żółtko z 1,5 łyżką
wody, wlać do ciasta i zagniatać, aż stanie się gładkie. Dodać ziarenka
anyżu. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę
wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka (bez tego wyschnie!) i schładzać przez ok. 1h w lodówceNadzienie:336 g puree z dyni (*instrukcja wykonania pod przepisem)¾ kubka
cukru (ok. 150 g)1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
cynamonu¾ łyżeczki startej gałki muszkatowejszczypta sproszkowanycg
goździków¼ łyżeczki
soli3 duże
jajka, lekko roztrzepane40 g
śmietanki 30%Dodatkowo:30 cm forma do pieczenia tartysuszona
fasolaPo schłodzeniu ciasta, blat obsypać
mąką i rozwałkować je na 35 cm okrąg. Włożyć ciasto do formy do tart, o średnicy ok. 30 cm (nadwyżki ciasta obciąć). Włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut.Rozgrzać piekarnik do 190 ºC .Nakłuć widelcem spód ciasta w kilku miejscach, położyć na niego folię aluminiową lub papier do pieczenia, a następnie wysypać na to suszoną
fasolę lub specjalne ceramiczne
groszki (jeśli tego nie zrobimy, ciasto również wyjdzie, ale należy je bardziej ponakłuwać).Piec ok. 15 minut, dopóki brzegi się lekko nie zezłocą. Następnie usunąć
fasolę i sreberko/papier i piec dalej, dopóki ciasto nie zezłoci się na całej powierzchni (zajmie to ok. 15 minut). Po wyjęciu
spodu z piekarnika, schłodzić całkowicie w formie. Piekarnik zostawić włączony.Wykonać nadzienie. Ubić trzepaczką
dynię,
cukier,
sól i
przyprawy w dużej misce. Dodać
jajka, następnie
śmietankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.Masę wylać na schłodzony spód i piec dopóki się nie zetnie, zajmie to ok.40-45 minut. Jeśli krawędzie ciasta będą się brązowić zbyt szybko, przykryć ciasto sreberkiem/papierem. Po wyjęciu studzić ok. 2 godziny (ciasto wciąż "pracuje" podczas chłodzenia, podobnie jak serniki). Przed podaniem ozdobić
bitą śmietaną.Smacznego!* Wykonanie puree:
dynię umyć, rozkroić i usunąć pestki, oraz otaczającą je luźną masę. Pokroić
dynię w paski (jak
arbuza), a paski dzielić na pół. Piekarnik rozgrzać do 190 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kawałki dyni. Piec ok. 1h. Gotowa
dynia powinna być miękka (można sprawdzić widelcem, jak ugotowanego
ziemniaka). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie odkroić zbędną skórę z każdego kawałka i zmiksować resztę na gładkie puree. Gotowe, można przechowywać w lodówce i mrozić :).
Źródło przepisu: http://www.epicurious.com/