ßßß Cookit - przepis na Placki z sosem porzeczkowym

Placki z sosem porzeczkowym

nazwa

Wykonanie

Tak...wypróbowałam mnóstwo przepisów na rożnego rodzaju placki i naleśniki. Z lepszym lub gorszym skutkiem. To co wyróżnia te placuszki to fakt, iż są bardzo puszyste i lekkie. Podane z sosem porzeczkowym są wyśmienite na szybkie śniadanie. I dodatkowo są dobrym pomysłem na urozmaicenie posiłków dla dzieciaków. Sos niekoniecznie musi być zrobiony z porzeczek. Maliny czy truskawki też będą idealne. W sezonie ze świeżych owoców a poza z mrożonych. Takie śniadanie w zimowy poranek przywoła letnie wspomnienia:)
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
olej lub oliwa do smażenia (użyłam oleju ryżowego)
sos:
1,5 szklanki porzeczek (lub innych owoców, mogą być mrożone)
2 łyżki miodu
3 łyżki syropu klonowego
Wykonanie:
Połącz suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól i cukier. Lekko wymieszaj. Dodaj mleko i jajko. Mieszaj przez chwilę aż do połączenia się składników. Piecz na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą lub olejem. Gdy zaczną "bąbelkować" przewróć na drugą stronę. Minuta z każdej strony powinna im wystarczyć.
Sos:
Owoce wrzuć do garnka dodaj miód i syrop. Jeżeli nie masz syropu klonowego dodaj 3 łyżki miodu. Poczekaj aż sos zacznie się gotować mieszając od czasu do czasu. Gotuj go przez ok 3 minuty. Przelej do dzbanuszka i podawaj z plackami.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/08/placki-z-sosem-porzeczkowym.html