Wykonanie
Tak...wypróbowałam mnóstwo przepisów na rożnego rodzaju placki i naleśniki. Z lepszym lub gorszym skutkiem. To co wyróżnia te placuszki to fakt, iż są bardzo puszyste i lekkie. Podane z sosem
porzeczkowym są wyśmienite na szybkie śniadanie. I dodatkowo są dobrym pomysłem na urozmaicenie posiłków dla dzieciaków. Sos niekoniecznie musi być zrobiony z
porzeczek.
Maliny czy
truskawki też będą idealne. W sezonie ze świeżych
owoców a poza z mrożonych. Takie śniadanie w zimowy poranek przywoła letnie wspomnienia:)
Składniki:1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
mlekapół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru1
jajkoszczypta
soliolej lub
oliwa do smażenia (użyłam
oleju ryżowego)sos:1,5 szklanki
porzeczek (lub innych
owoców, mogą być mrożone)2 łyżki
miodu3 łyżki
syropu klonowegoWykonanie:Połącz suche składniki:
mąkę,
sodę, proszek,
sól i
cukier. Lekko wymieszaj. Dodaj
mleko i
jajko. Mieszaj przez chwilę aż do połączenia się składników. Piecz na rozgrzanej patelni posmarowanej
oliwą lub
olejem. Gdy zaczną "bąbelkować" przewróć na drugą stronę. Minuta z każdej strony powinna im wystarczyć.Sos:
Owoce wrzuć do garnka dodaj
miód i
syrop. Jeżeli nie masz
syropu klonowego dodaj 3 łyżki
miodu. Poczekaj aż sos zacznie się gotować mieszając od czasu do czasu. Gotuj go przez ok 3 minuty. Przelej do dzbanuszka i podawaj z plackami.Smacznego!