Wykonanie
Do zrobienia
marchewkowych pancakes zainspirowała mnie koleżanka Iga, która obecnie studiuje, w
Krakowie, a jak wiadomo studenci potrzebują czegoś na szybko :) Jeśli chodzi o smak
marchewki, to podobnie jak w cieście
marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :)Składniki:1 szklanka
mleka1
jajko2 szklanki
mąki1 szklanka
marchewki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyDodatkowo:
Syrop klonowy,
syrop z mniszka lub
miódowoceEw. śladowe ilości
olejuMarchewkę trzemy bardzo drobno na tarce lub miksujemy w blenderze na papkę. Następnie wszystkie składniki, czyli
marchewkę,
mleko,
jajko,
mąkę,
proszek do pieczeni i
sodę, mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa.
Pancakes pieczemy na teflonowej patelni bez tłuszczu lub jeśli mamy patelnie, do której lubi przywierać, to smarujemy ją co pewien czas niewielką ilością
oleju.Upieczone pancakes podajemy z
syropem,
miodem i
owockami :)
R E K L A M A