Wykonanie
Kolejna pyszna rzecz, w której zakochałam się w Stanach, czyli Pancakes’y :) Pancakes’y to małe i delikatne naleśniki, podawane zwykle z
syropem klonowym, czasami z
borówkami dodanymi do ciasta. Podczas mojego pobytu w USA były stałym gwoździem naszego menu, a przed wyjazdem na naleśniki patrzeć nie umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego dodaje się
jajka i
mleko, ale po przyjeździe do
kraju, gdy proszek się skończył wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :)Pancakes:3
jajka2 ½ szklanki
mąki1 ½ szklanki
mleka½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyDodatkowo:
Syrop (klonowy lub z mniszka lekarskiego)
OwoceJajka rozbić trzepaczka, dodać
mleko,
mąkę,
sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję.
Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki.
Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane
syropem klonowym, ale podawane z
serkiem waniliowym,
owocami, czy
czekoladą smakują również wyśmiewicie :)
R E K L A M A