Wykonanie
Słoneczne śniadanie na ciepły poranek. Temperatury letnie, więc miseczka rozgrzewającego śniadania nie wchodzi dziś w grę. Piekę gofry, które w zasadzie najczęściej kojarzone są z latem. Tym razem na
mące kukurydzianej, o smaku
wanilii . Trochę się przyrumieniły, ale też chrupiące były. Podałam je z
mango, które swego czasu polubiłam. Do tego nowy smak dla mnie -
morwa biała, a poza tym nieco surowych
pistacji, mielone
nerkowce pozostałe z wyrobu
mleka oraz kremowy
serek naturalny . Najedzona i pełna energii,
mogę iść do szkoły! :)
waniliowe kukurydziane gofry podane z
mango,
morwą białą, surowymi
pistacjami, mielonymi
nerkowcami oraz
serkiem naturalnymvanilla cornmeal waffles served with
mango, white mulberry, raw pistachios, ground cashews and cream cheese
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki (2:1
mąka kukurydziana oraz owsiana)-
jajko- 1/4 lub 1/3 szklanki
mleka (u mnie
sojowe)- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia i tyle samo
sody oczyszczonej- opcjonalnie łyżeczka
syropu klonowego/z agawy/itp.- ziarenka z 1/2
laski waniliiCałość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, tak by ciasto było gładkie i gęste. Smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej olejem/oliwą ok. 5 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Ostatni dzień i znowu weekend... Pogoda dopisuje, słońce świeci choć z nastrojem jest teraz jakoś różnie, ale lepiej być pozytywnych myśli, więc poszukam tych promyków słońca w sobie.Miłego piątku!