Wykonanie
Oryginalne amerykańskie pancakes przygotowywane są na bazie
maślanki.Z racji, że ochota na te puszyste placuszki przychodzi nieoczekiwanie, a w domu
mleko w przeciwieństwie do
maślanki zawsze jest, trzeba było kombinować. Tym razem wersja na
mleku bardzo zbliżona do oryginalnej wzbogacona smakiem
wanilii. Polecam bardzo. Ciasto możecie przygotować wieczorem, przykryć folią wstawić do lodówki a rano tyko usmażyć i cieszyć się pysznym śniadankiem.
1 i 1/4 szklanki
mąki1
jajko1 szklana
mleka1/2 szklanki kwaśnej
śmietany ( możecie pominąć wtedy
mleka 1 i 1/4)1/4 szklanki
cukruziarenka świeżej
wanilii lub
cukier waniliowy1/4syklanki
olejuczubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliulubione dodatki do podania
owoce,
miód, nutella.Wszystkie składniki miksujemy na gadka gęsta masę. Patelnie y nieprzywierająca powloką nagrzewamy i smażymy pancakes z dwóch stron na zloty kolor.Smacznego .