Wykonanie
Kolejna wariacja w temacie tarty
Tarta bardzo często gości na naszym
stole. Pan Mąż bardzo sobie ją chwali, zwłaszcza gdy przygotowuję ja na własnym, półkruchym cieście - moja wersja idealnego ciasta na tartę TU . Jest wyśmienitą propozycją na syty obiad w weekend, a i na poniedziałek zawsze coś zostaje do zabrania na posilenie się w pracy.Różnych wersji tarty jest tyle, na ile kucharzowi starcza inwencji twórczej i wyobraźni. Mnie jeszcze pomysły na szczęście się nie skończyły :) Poniżej kolejny z nich.
Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU350g
piersi z kurczaka (1 cała mała) - lub więcej, zależy jak bardzo sycąca potrawę chcemy
mieć200g
sera feta - pokrojony/pokruszony w grubą kostkę125g
sera mozzarella (1 kulka) - startego na największych oczkach tarki75g
sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę200g
pomidora (1 duży) - obrać ze skórki i pokroić w półplastry100g
czerwonej papryki (1/2 średniej sztuki) - pokrojona w kostkę100g
zielonej papryki (1/2 średniej sztuki) - pokrojona w kostkę100g
zielonego groszku - może być mrożony lub z puszki - u mnie akurat zamrożony
młody groszek z poprzedniego sezonu2
jaja - lub 1 całe
jajko i 1 z
białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę150ml
śmietany 18%1 łyżka
mąkisól,
pieprz,
chilli,
czosnek granulowany,
zioła prowansalskie - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi
przyprawamiolej - do smażenia
masło i
kasza manna - do wysmarowania i posypania formyPorcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry .Formę do tarty wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie
potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na łyżce
oleju, do przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.Porcję
zielonego groszku wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić mu się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Można zastąpić
groszkiem z puszki, a w sezonie wyłuskanym
groszkiem świeżym.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplastry. Obie
papryki pokroić w drobną kostkę.
Ser feta pokroić/pokruszyć w dość dużą kostkę.
Ser mozzarella zetrzeć na największych oczkach tarki.
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach
ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę.
Jajka rozbełtać widelcem w wysokim naczyniu. Dodać do nich
śmietanę, łyżkę
mąki oraz
przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać do gładkiej konsystencji.Składniki po kolei wykładać na podpieczony i wystudzony spód tarty, w kolejności:
kurczak,
papryka,
groszek,
ser feta,
mozarell,
ser zółty. Wylać na to masę jajeczną - z racji mnogości
serów nie przygotowywałam dużej ilości zalewy,
sery wyśmienicie pomogły przykryć nadzienie .Na wierzch tarty rozłożyć pokrojonego
pomidora.Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do roztopienia i zarumienienia się
serów.Wyszedł mocno syty, zapychający i przepyszny obiad. Ale raczej dla tych niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo
serów ci w tarcie dostatek :)Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej:
Tarta z
cebulą,
boczkiem,
pieczarkami i
ananasemIdealne ciasto na tartę