ßßß Cookit - przepis na Rosół z indyka

Rosół z indyka

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam!
Składniki:
1 skrzydło z indyka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 łyżki suszonych warzyw
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Skrzydło z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad gazem, aż będzie "przypalona".
3. Pozostałe warzywa obieramy i dowolnie kroimy.
4. Do odszumowanego dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku.
5. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym makaronem nitki, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/07/roso-z-indyka.html