Wykonanie
Rosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw.Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół.
Składniki:2,5 litra
wodyporcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko2 płaskie łyżeczki domowej
Vegety (
suszone warzywa)
liść laurowy10 ziaren
ziela angielskiego20 ziaren
pieprzu czarnegosól do smakumały
seler i latem 3 duże świeże liście
selerapor1
marchewka1
korzeń pietruszkikilka gałązek
natki pietruszkigałązka
lubczykuWykonanie:
Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą i włączamy. Gdy
woda prawie zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut. Na bieżąco ściągamy szumowinę.Po tym czasie dodajemy domową
Vegetę,
liść laurowy,
ziele angielskie oraz
pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu.Po kolejnych 60 minutach dodajemy warzywa,
zieleninę i
sól.Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy
mięso, warzywa i
zieleninę.Na talerze wykładamy ugotowany
makaron oraz pokrojoną w mniejsze kawałki
marchewkę i wlewamy gorący rosół. Zupę posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)