Wykonanie
I znów tygodnia początek. Powoli łapiemy całą familią rytm po zmianach zawodowych jakie zaszły w naszym domu. Ja osobiście też powoli przyzwyczajam się do nowego rozkładu dnia. Tym co mi w tym wszystkim najbardziej pasuje jest moje nowe menu. Paradoksalnie bardziej zdrowe niż gdy byłam w domu. Teraz szykuje sobie sałatki, na które było mi szkoda czasu, gdy wiedziałam, że tylko ja
będę miała na nie
smaka. Oto kolejna propozycja
śniadaniowa do pracy i nie tylko. Na domową kolację - zamiast kanapek też fantastycznie się nada.
![](/Data/Images/cytryny-jak-maliny.blogspot.com\2014_slash_07_slash_jaglana-i-kolorowa-saatka-jogurtowa-do/l/596766207.jpg)
Składniki (na jedną solidną porcję):2 łyżki
kaszy jaglanej![](/Data/Images/cytryny-jak-maliny.blogspot.com\2014_slash_07_slash_jaglana-i-kolorowa-saatka-jogurtowa-do/l/386022666.jpg)
2 paski
żołtej papryki2 paski
czerwonej papryki1/2
ogórka małosolnego1 plaster
żółtego sera1 łyżka siekanego
szczypioru1/4
pomidora2 łyżki
ogórka zielonego krojonego w kostkę3-4 liście sparzonego
świeżego szpinaku1 łyżka
jogurtu greckiego1/2 łyżeczki
majonezuszczypta
pieprzu cytrynowegoszczypta
kurkumyPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy dzień wcześniej wraz z odrobiną
masła i
vegety - na średnio miękko. Dodajemy
szczypior,
szpinak,
ogórka małosolnego,
ser żółty oraz szczyptę
kurkumy. Przechowujemy do rana w lodówce.Wszystkie świeże warzywa kroimy następnego dnia rano - w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę
jogurtu z odrobiną
majonezu. Po 15-20 minutach
sałatka gotowa. Wyszła fantastycznie kolorowa, a do tego pyszna. Samo zdrowie do tego - pod warunkiem, że zbyt długo nie będzie stała. Jej przygotowanie zajmie tyle samo czasu co przygotowanie tradycyjnych kanapek - jak nie mniej. Polecam. Ja z pewnością jeszcze nie raz ją zabiorę ze sobą do pracy.A o zdrowym odżywianiu poczytacie tu: http://cojesc.net/dieta-skuteczna/ . Zapraszam do lektury i przemyśleń nad własną dietą - czy w pracy czy w domu ;)