Wykonanie
To była najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez
mięsa. Taki dobry, że nawet dzieciaki go łykną. Kolorowy, pożywny i smaczny. Sprawdźcie sami:
Składniki:3-4 spore
ziemniaki1/2
brokuła3-4 łyżki ciętej
fasolki zielonej (mrożona)3-4 kulki
mrożonego szpinaku2 łyżki
śmietany 12% (może być UHT)3-4 łyżki
startego sera żółtego1/2 kulki
mozzarelli1 ząbek
czosnku1
marchewkakilka
pomidorów koktajlowych2 łyżki
masłasól,
pieprzzioła prowansalskieszczypta
vegetykilka kropli
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Ziemniaki pieczemy wg receptury, którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie odrobiny
kurkumy do gotowania by miały piękną barwę.
Brokuła gotujemy z
solą i odrobiną
cukru do miękkości. Nie rozgotowujemy.
Szpinak przyrządzamy ze
śmietaną również wg wypróbowanej receptury . Ugotowane warzywa przerzucamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy
szpinakiem ze
śmietaną. Wstawiamy do piekących się
ziemniaków (ważny jest więc wybór naczyń by oba się zmieściły). Ugotowaną
marchewkę pokrojoną w krótkie ćwiartki karmelizujemy na
maśle z
cytryną i
vegetą i
pomidorkami koktajlowymi. Kiedy warzywa się przypieką posypujemy
serem żółtym i
mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia
sera. Gotowe.
Wystarczy wyłożyć kolorową kompozycję na talerze. No cóż. Eksplozja smaku i koloru po prostu. Moi mięsożercy byli zachwyceni o dziwo - mimo, że
mięsa w tym posiłku próżno szukać. Od tamtej
pory serwuje im takie zapiekane warzywne obiadki regularnie, korzystając z pozytywnego nastawienia.