Wykonanie
Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając
bakłażana należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko
oliwą. Polecam pieczonego z farszem z
indyka i
pieczarek.


Składniki:2 niezbyt duże dojrzałe
bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się
ugina)1/2 kg
pieczarek1/2 kg chudego
mięsa z indyka lub innego ulubionego2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku100 g
twardego sera żółtego1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
tymiankupieprz i
sól do smaku1 łyżka
bułki tartejoliwa z oliwek do posmarowania wnętrza
bakłażanów i do smażenia farszu
sól do posypania wnętrza
bakłażanów, aby pozbyć się goryczkiPrzygotowanie:
Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć łyżką miąższ, pozostawić tak po 0,5 cm na brzegach i spodzie (uważać by nie przebić skórki). Wnętrze
bakłażanów natrzeć
solą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Odstawić na 30 minut, po tym czasie opłukać z
soli i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wydrążony miąższ drobno pokroić i delikatnie posypać
solą, odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć powstały płyn.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.Umyte
mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce.
Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w
pióra.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki
oliwy, zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać
mięso,
czosnek i
przyprawy (oprócz
soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z
bakłażana i
bułkę tartą, przesmażyć i doprawić
pieprzem,
solą (brać pod uwagę, że wnętrze
bakłażana było już solone).Wnętrze
bakłażanów posmarować niewielką ilością
oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut.
Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać
serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu gdy
ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać.