Prostszej surówki z kapusty już chyba nie ma - prosta i muszę dodać, że smaczna. W założeniu miała być z koperkiem lecz zamiast koperku w domu była pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smakowitości niewątpliwie surówce nadał sosSkładniki:1/2 główki średniej młodej kapusty1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszkisok z 1/2 cytryny1 łyżeczka miodu1 łyżka octujabłkowego4 łyżki oliwy z oliwekświeżo mielony pieprzsól (u mnie 1/2 łyżeczki)Przygotowanie:Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować.Natkę pietruszki drobno pokroić.Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać pietruszkę.Poszatkowaną kapustę polać sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na 5 - 10 minut do połączenia się smaków.Taka surówka jest pyszna sama lub jako dodatek do obiadu.