ßßß Cookit - przepis na Sernik w łaty

Sernik w łaty

nazwa

Wykonanie

Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest przygotowany, znika prawie natychmiast. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu.
Składniki:
ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 żółtka (białka dodać do ubijanej piany w serze)
200 g masła
1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie)
masa serowa:
1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity)
200 g masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 budynie śmietankowe w proszku
aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli)
lukier:
10 kopiastych łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut.
Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy.
Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika.
masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, oddzielić żółtka od białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Na koniec dodać budyń, ser i aromat, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy.
Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika.
Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
lukier:
Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.
Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/05/sernik-w-aty.html