Wykonanie

Sernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest przygotowany, znika prawie natychmiast. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej
słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu.Składniki:ciasto:1 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2
żółtka (
białka dodać do ubijanej piany w
serze)200 g
masła1/2 szklanki pokrojonych drobno
migdałów (opcjonalnie)masa serowa:1 kg dobrego
sera twarogowego (u mnie
twaróg Hanusi z Mlekovity)200 g
masła1 1/2 szklanki
cukru pudru6
jajek2 budynie
śmietankowe w proszku
aromat pomarańczowy i
cytrynowy (kilka kropli)
lukier:10 kopiastych łyżek
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki gorącej
wodyPrzygotowanie:ciasto:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut.Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając
między nimi niewielkie odstępy.Drugą część ciasta zostawić do wyłożenia na górę sernika.masa serowa:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, oddzielić
żółtka od
białek, ucierając stopniowo dodawać po jednym
żółtku.Na koniec dodać
budyń,
ser i aromat, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do
sera i delikatnie wymieszać.Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy.Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika.Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
lukier:
Cukier puder dokładnie utrzeć z
sokiem z cytryny i gorącą
wodą.
Lukier ma być gładki i lśniący.Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony
lukier zastygnie.



