Wykonanie
Jeśli chodzi o
mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo
indyk oprócz walorów
smakowych jest jeszcze
mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Pieczony
udziec ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty.Składniki:1
udziec z
indyka (około 1 kg 20 dag)1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
imbiru mielonego1 łyżka
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
pieprzu naturalnego1 łyżeczka
kolendrysok z 1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliweksól2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju do posmarowania formyPrzygotowanie:
Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron
solą. Ilości
soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie
udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi
przyprawami,
oliwą i
sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały
udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.Dno naczynia, w którym będzie się piekł
indyk wysmarować
olejem, włożyć
udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki
indyku.
Indyka piec najpierw 40 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 40 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł.Po upieczeniu,
indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli po wkłuciu widelca
indyk swobodnie się z niego zsuwa to znak, że jest upieczony.Można przed pieczeniem z udźca wyjąć kość, wtedy po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry.Do tak upieczonego udźca doskonale pasuje surówka z
selera lub surówka z
marchwi .