Wykonanie
Składniki:
udziec indyka 1 (ok.1,3 kg)
oliwa 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
chili w proszku ½ łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczkiWykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, usunąć kość. Przygotować marynatę: do
oleju dodać zmiażdżony
czosnek,
sól,
pieprz,
majeranek,
paprykę. Dokładnie wymieszać. Zalać
mięso i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Na następny dzień ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z całą marynatą. Podlać odrobiną wrzątku. Piec w piekarniku w 180 stopniach, przez 1 godzinę, pod przykryciem. Następnie odkryć, podpiec jeszcze przez ok. 20 minut, by
mięso się zrumieniło.