Wykonanie
Tym razem w rękawie. Dzięki temu
mięso jest wyjątkowo soczyste. Całą noc leżakowało sobie w marynacie więc miało czas przesiąknąć wspaniałymi aromatami. Uwielbiam tak
pieczone mięsa. Moja
kaczka nie była zbyt duża dlatego piekłam ją 1,5 godziny. Po podanym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam
mięso aż do wystygnięcia. Jest to taki, moim zdaniem, szlif w pieczeniu
mięs.
Składniki:1
kaczkaoliwa5-6 ząbków
czosnkusól,
pieprzmajeranekOczyszczoną
kaczkę natrzeć
solą,
pieprzem, posiekanym
czosnkiem i
majerankiem. Spryskać
oliwą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć
mięso do rękawa i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Pieck przez 20 minut w 200 stopniach,
potem zmniejszyć do 180 i jeszcze piec około 1 godziny.Po wyłączeniu piekarnika zostawić
mięso aż wystygnie.W czasie gdy
kaczka się piecze polecam wstawić do piekarnika
ziemniaki, porkojone w kawałki, slropione
oliwą oraz posypane
ziołami i
przyprawą do ziemniaków.Smacznego:)