Zima nas stosunkowo rozpieszcza i temperatury są dodatnie. Ale w sezonie zimowym chodzą za mną mocno rozgrzewające dania jak np. pikantna zupa z dyni doprawiona chilli i imbirem. Tak też zaplanowałam sobie dzisiejszy obiad aby był pikantny i rozgrzewający.25 dkg mielonej wołowinykasza jaglana ok 50 g suchej kaszy2 łyżki oliwy z oliwek1 puszka czerwonej fasoli1 papryczka chili1 puszka pomidorów bez skórki1 cebula czerwona2 ząbki czosnku100 ml bulionu1 duża czerwona papryka1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki pieprzu cayennesól do smakuRozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy ją. Dokładamy pocięty czosnek i ok. 1 minuty jeszcze podsmażamy. Dodajemy mieloną wołowinę i dokładnie mieszamy aby mięso nie było zbite. Mięso puści sok więc smażymy dopóki nie wyparuje ten sok. Następnie dolewamy bulion i pomidory z puszki. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili, kaszę jaglaną. Przyprawiamy oregano, kminem oraz pieprzem cayenne*. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy ilość sosu w potrawie ponieważ kasza część sosu nam wchłonie. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy bulionu, przykrywamy i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Na sam koniec doprawiamy solą. Chili con carne pozostawiamy pod przykryciem.Danie to należy do dań jednogarnkowych. Dla kontrastu można chili con carne można podać z łyżką gęstego jogurtu i posypać natką pietruszki lub kolendry.*po dodaniu pieprzu cavenne potrawa będzie naprawdę ostra