ßßß Cookit - przepis na Chili con carne z kaszą jaglaną

Chili con carne z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Zima nas stosunkowo rozpieszcza i temperatury są dodatnie. Ale w sezonie zimowym chodzą za mną mocno rozgrzewające dania jak np. pikantna zupa z dyni doprawiona chilli i imbirem. Tak też zaplanowałam sobie dzisiejszy obiad aby był pikantny i rozgrzewający.
25 dkg mielonej wołowiny
kasza jaglana ok 50 g suchej kaszy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryczka chili
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
100 ml bulionu
1 duża czerwona papryka
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy ją. Dokładamy pocięty czosnek i ok. 1 minuty jeszcze podsmażamy. Dodajemy mieloną wołowinę i dokładnie mieszamy aby mięso nie było zbite. Mięso puści sok więc smażymy dopóki nie wyparuje ten sok. Następnie dolewamy bulion i pomidory z puszki. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chili, kaszę jaglaną. Przyprawiamy oregano, kminem oraz pieprzem cayenne*. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Od czasu do czasu sprawdzamy ilość sosu w potrawie ponieważ kasza część sosu nam wchłonie. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy bulionu, przykrywamy i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Na sam koniec doprawiamy solą. Chili con carne pozostawiamy pod przykryciem.
Danie to należy do dań jednogarnkowych. Dla kontrastu można chili con carne można podać z łyżką gęstego jogurtu i posypać natką pietruszki lub kolendry.
*po dodaniu pieprzu cavenne potrawa będzie naprawdę ostra
Źródło:http://www.kaszomania.pl/chili-con-carne-z-kasza-jaglana