Wykonanie
W zeszłym roku zamieściłam kilka przepisów na faszerowane
jajka . Dziś zachęcam do wypróbowania
jajek faszerowanych pastą z
kurkumy.
Kurkuma ma specyficzny smak, który może, niektórym osobą nie odpowiadać. Mnie osobiście
jajka w takim wydaniu smakowały z tym, że następnym razem dodam troszeczkę mniej
kurkumy.
Jajka nadziewane pastą z
kurkumy ładnie prezentują się na talerzu ale i równie dobrze smakują (chyba, że nie lubicie
kurkumy). W każdym razie zachęcam do spróbowania i przekonania się o tym osobiście.Ilość pasty przygotowanej z poniższych składników wystarczy do nadziania od 5 do 6
jajek.Składniki:4
jajka150 g
serka bielucha2 łyżki
majonezu (w moim przypadku był to domowy
majonez)4 łyżeczki
kurkumykilka nitek
szafranusólpieprzWykonanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić a następnie obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Serek,
majonez,
kurkumę i
szafran wymieszać. Następnie wyciągnąć z
jajek żółtka i dokładnie rozetrzeć je z masą z
kurkumy. Jeśli zostaną nam grudki to mogą zatkać szprycownicę. Gotowe nadzienie doprawić
solą i
pieprzem.
Jajka nafaszerować farszem np. za pomocą szprycownicy.
Jajka można udekorować
rzeżuchą.