Wykonanie
Poniedziałek zaczniemy na słodko, żeby sobie umilić powrót do pracy po weekendzie;) Będą więc
jabłka,
cynamon,
rodzynki;))) Bardzo już jakoś jesiennie się zrobiło...
Ciasteczka smakują wyśmienicie. Zawsze staram się
mieć jakieś w domu w razie W, gdy przychodzą goście. Przechowuję w szklanym słoju ozdobionym kokardką. Ze sklepu juz nie kupuje już
ciasteczek;)Składniki;Ciasto200 g zimnego
masła,300 g
mąki,80 g
cukru,szczypta
soli,Nadzienie;2 łyżki
rodzynek,3 łyżki doku z
jabłek,1
jabłko,1 łyżka
cukru,1/2 łyżeczki
cynamonu1
żółtkosok z cytryny,Po boskie
przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Rodzynki zalewamy
sokiem z
jabłek i odstawiamy na 30 minut.
Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy
sokiem z cytryny.
Rodzynki siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach wycinamy małe otworki.A i pamiętajcie, krążki powinny być większe od plasterków
jabłek;)
Cukier mieszamy z
cynamonem. Przygotowane plasterki
jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę
rodzynek. Posypujemy
cukrem z
cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez
cukrem z
cynamonem i smarujemy roztrzepanym
żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.
/źródło "Ciasta i
ciasteczka Twój styl 2014"/