ßßß Cookit - przepis na jabłka zapiekane pod kruszonką

jabłka zapiekane pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wreszcie po dłuugim czasie udało mi się nabyć kokilki do zapiekania. Szukałam i szukałam i nie sądziłam, że to taki towar deficytowy w tych gadżeciarskich czasach. A skoro je w końcu dopadłam to na pierwszy rzut poszły jabłka zapiekane pod kruszonką. Jeśli posiadacie takie kokilki to bardzo polecam Wam taki deser, bo jest szybki i smaczny.
Składniki (dla 4 osób):
3 słodkie jabłka
garść rodzynek
garść orzechów
cynamon
sok z cytryny na kruszonkę:
żółtko
łyżka cukru
kopiasta łyża masła
mąka
cynamon
Jabłka umyć, obrać, pokroić w większą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki namoczyć we wrzątku. orzechy posiekać. Wszystko razem wymieszać w misce z cynamonem. Rozłożyć do kokilek.
Składniki kruszonki zagniatać dodając tyle mąki, aby miała pożądaną konsystencję. Posypać jabłka. Piec w 200*C około 20 minut. Podawać na gorąco.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/jabka-zapiekane-pod-kruszonka.html