ßßß Cookit - przepis na Jabłka zapiekane pod kruszonką

Jabłka zapiekane pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
- 1 kg jabłek ( np. szara reneta lub champion )
- 3 łyżki rodzynek
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
Wykonanie
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć jabłka i wsypać rodzynki. Przygotować kruszonkę: do mąki dodać cukier, cynamon i schłodzone posiekane masło. Czubkami palców rozdrobnić i wymieszać składniki aby powstały grudki. Kruszonką posypać owoce. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec, aż wierzch się zrumieni. Podawać na ciepło.
Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku .
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :)
Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.
Z góry dziękuję.
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2013/11/jabka-zapiekane-pod-kruszonka.html